Subprime crisis a chování centrálních bank v reakci na ní - Hlaváčková, Kateřina (2008)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vznik, vývoj a následky úvěrové krize, která vyvrcholila v srpnu 2007 ve Spojených státech amerických. K analýze vzniku a průběhu krize jsou použity ekonomické teorie J.A. Schumpetera. Jedná se zejména o teorii hospodářského cyklu, jež může být aplikována na krizi, která nastala na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. V úvodu práce se zaměřuji na teorii endogenních peněz, které používám jako základ pro analýzu finanční krize. V návaznosti na to poukazuji na měnící se tendence bankéřů při poskytování úvěru v průběhu hospodářského cyklu. Dále se zaměřuji na chování úředníků Federálního rezervního systému během krize a následně na reakce centrálních bank na vzniklou krizi. Práce je doplněna o teorii Hymana Minského týkající se především poklesu úvěrování během krize.