Subprime crisis a chování centrálních bank v reakci na ní - Hlaváčková, Kateřina; Kovářík, Tomáš; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vznik, vývoj a následky úvěrové krize, která vyvrcholila v srpnu 2007 ve Spojených státech amerických. K analýze vzniku a průběhu krize jsou použity ekonomické teorie J.A. Schumpetera. Jedná se zejména o teorii hospodářského cyklu, jež může být aplikována na krizi, která nastala na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. V úvodu práce se zaměřuji na teorii endogenních peněz, které používám jako základ pro analýzu finanční krize. V návaznosti na to poukazuji na měnící se tendence bankéřů při poskytování úvěru v průběhu hospodářského cyklu. Dále se zaměřuji na chování úředníků Federálního rezervního systému během krize a následně na reakce centrálních bank na vzniklou krizi. Práce je doplněna o teorii Hymana Minského týkající se především poklesu úvěrování během krize.
Vedoucí práce: Tomáš Kovářík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses