Vztah účetnictví a daní - Bláhová, Soňa (2009)
Cílem této práce je přehledný a stručný popis základních prvků daní, účetnictví, vzájemných vztahů a procesu stanovení základu daně z příjmu právnických a fyzických osob. Nejprve objasňuji základní pojmy v účetnictví a daňové problematice. Pak se již věnuji jednotlivým přímým daním zvlášť. U daní z příjmu fyzických i právnických osob vymezuji základní pravidla pro úpravu na základ daně. Rozsáhlou kapitolou jsou daňové náklady, které podrobně specifikuji. Další oddíly práce jsou nedaňové náklady, pravidla pro zdanění příjmů, charakteristika částek, které snižují základ daně a slevy na dani, které lze aplikovat. Práci se snažím doplnit o účetní schémata a názorné příklady. Poukazuji také na novelizace a změny, které přinesla reforma veřejných financí v roce 2008.