Vztah účetnictví a daní - Bláhová, Soňa; Rauš, Jiří, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Cílem této práce je přehledný a stručný popis základních prvků daní, účetnictví, vzájemných vztahů a procesu stanovení základu daně z příjmu právnických a fyzických osob. Nejprve objasňuji základní pojmy v účetnictví a daňové problematice. Pak se již věnuji jednotlivým přímým daním zvlášť. U daní z příjmu fyzických i právnických osob vymezuji základní pravidla pro úpravu na základ daně. Rozsáhlou kapitolou jsou daňové náklady, které podrobně specifikuji. Další oddíly práce jsou nedaňové náklady, pravidla pro zdanění příjmů, charakteristika částek, které snižují základ daně a slevy na dani, které lze aplikovat. Práci se snažím doplnit o účetní schémata a názorné příklady. Poukazuji také na novelizace a změny, které přinesla reforma veřejných financí v roce 2008.
Vedoucí práce: Jiří Rauš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; přímé daně; účetnictví; daně; bakalářské práce; direct taxation; accounting; taxation; bachelor's theses