Analýza českého pojistného trhu a prognózy jeho dalšího vývoje - Müller, Michal (2009)
Bakalářská práce zkoumá pojistný trh České republiky od prvních počátků "pojištění", až do dnešní doby, kdy je domácí pojistný trh součástí pojistného trhu Evropské unie. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první kapitole je popsána historie pojišťovnictví. V druhé kapitole je pozornost zaměřena na současný stav českého pojistného trhu. Třetí část porovnává úroveň českého pojišťovnictví s EU a zeměmi, které se staly členy EU ke stejnému datu jako ČR, tj. k 1.5.2004. Zároveň je zde provedena analýza současné stagnace pojistného trhu a navržena možná řešení. Ve čtvrté kapitole jsou popsány principy, na kterých funguje pojistný trh v Evropské unii. Zmíněn je i postupný proces integrace českého pojistného trhu do pojistného trhu EU.