Analýza a vývoj IS/ICT řešení pro projekt Sanace dluhů v ČR - Kaltoun, Jan (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a vývojem IS/ICT v rámci projektu Sanace dluhů v České republice řešeného Sdružením pro probaci a mediaci v justici, o.s. společně se státní Probační a mediační službou ČR a švýcarským sdružením VEBO. Cílem této bakalářské práce bylo navrhnout a realizovat IS/ICT podporu projektu Sanace dluhů. Splnění tohoto cíle vyžadovalo realizaci mnoha činností od navržení architektury IS, přes naprogramování IASW, až po tvorbu dokumentace a školení uživatelů. Úvodní analytická část práce popisuje výběr metodiky a následně se podrobněji zabývá metodikou, která byla pro projekt zvolena a jejím přizpůsobením. Zmiňuje pak také využité agilní techniky a modely užívané při analýze. V další kapitole autor popisuje a dokumentuje analýzu požadavků klienta a současného stavu. V následujících částech se pak práce mimo jiné zabývá návrhem výsledného řešení, vybranými tématy týkajícími se vlastního vývoje, procesem předání vyvinutého řešení uživatelům a možnostmi budoucích rozšíření aplikace. Přínos autora v této bakalářské práci spočíval v provádění aktivit specifikovaných zvolenou metodikou a v prezentaci jejich výstupů. Autor v rámci zpracování této bakalářské práce porozuměl projektu Sanace dluhů, důkladně zanalyzoval požadavky na jeho IS/ICT podporu, reagoval na jejich změny v průběhu času a na základě těchto požadavků vypracoval produkt, který odpovídá představám Zadavatele. Tento produkt autor následně uvedl do provozu po hardwarové i softwarové stránce a do jeho užívání zaškolil jeho budoucí uživatele.