Analýza postavení zdravotních pojišťoven ve zdravotním systému ČR - Přikrylová, Jana; Písař, Pavel; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Předmětem bakalářské práce je analyzovat současné postavení zdravotních pojišťoven ve zdravotním systému České republiky. V práci nejprve charakterizuji jednotlivé zdravotnické systémy, které fungují ve světě. Dále se zabývám systémem zdravotnictví u nás, jeho vývojem, financováním a zejména rolí zdravotních pojišťoven v tomto systému. Zvláštní pozornost věnuji zdravotnímu pojištění, které je hlavním příjmem zdravotních pojišťoven a způsobu jeho přerozdělování. Analyzuji problémy systému veřejného zdravotního pojištění a potažmo zdravotních pojišťoven. V další části se zabývám zdravotním systémem v USA, kde zdravotní pojištění je dobrovolné a je postaveno na komerčním základě, zatímco v ČR je veřejné všeobecné zdravotní pojištění, které je povinné. Porovnávám výhody a nevýhody zdravotnického systému v ČR a v USA, a na základě této analýzy dokáži, že český zdravotnický systém je ekonomicky nestabilní, dochází k plýtvání, jelikož pacient nemá možnost vybrat si péči podle kvality a ceny, dochází ke snižování dostupnosti zdravotnických služeb, pacienti nemají možnost připlatit si za kvalitnější službu, i když na to mají peníze. Závěrem na základě rozboru fungování těchto dvou systémů naznačuji, jakým směrem by se mohla ubírat reforma zdravotnictví u nás.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; zdravotní pojištění; zdravotnictví; bakalářské práce; health insurance; health service; bachelor's theses