Význam institucionálního prostředí pro podnikání - Bízková, Jitka (2009)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice institucionálního prostředí a jeho vlivu na podnikatelskou aktivitu. Vymezuje základní teorii institucionálního prostředí a určuje jeho vztah k podnikání. Snaží se řešit otázku, zda je institucionální prostředí pro podnikatele tím nejdůležitějším faktorem, dle kterého řídí alokaci svých investic. Analytická část práce detailněji porovnává dvě země - Českou republiku a Ukrajinu z hlediska institucionálního prostředí a ostatních faktorů působících při investičním rozhodování (výše mezd, daňové zatížení, infrastruktura). Zkoumání je rozšířeno praktickou analýzou současného vývoje zahraničních investic v obou zemích. Na základě zjištěných skutečností práce vyhodnocuje význam institucionálního prostředí pro podnikání.