Sudoku - formulace úlohy a její řešení - Novák, Jakub (2009)
Cílem bakalářské práce bylo formulovat úlohu sudoku a následně vytvořit aplikaci, která by byla schopna řešit reálné úlohy sudoku. První dvě kapitoly obsahují obecné informace, první kapitola o sudoku, druhá o lineárním programování. Ve třetí kapitole je uvedena formulace úlohy a její matematický model. V poslední kapitole je popisována tvorba aplikace, která je rozdělena do tří částí. V první části je připravováno prostředí aplikace MS Excel, které se bude využívat k zadávání dat a zobrazení výsledků. V druhé části je popsán vytvořený lineární model v programu MPL for Windows. Poslední část tvorby aplikace je věnována přidání objektové knihovny OptiMax, která umožňuje spouštění optimalizace přímo z MS Excelu.