Postavení investičního a kapitálového životního pojištění na českém pojistném trhu - Vaclíková, Taťána (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá životním pojištěním, důraz je kladen především na investiční a kapitálové životní pojištění. Nejprve je charakterizován význam a poslání životního pojištění jako celku, další část práce se věnuje popisu jeho jednotlivých druhů. Jedná se o rizikové životní pojištění, kapitálové životní pojištění, investiční životní pojištění a moderní investiční životní pojištění. K životnímu pojištění existuje celá řada připojištění, jedna z kapitol se orientuje na charakteristiku nejvýznamnějších z nich. Na životní pojištění se v současné době vztahuje daňové zvýhodnění, práce se zaměřuje na objasnění daňové úspory zaměstnance, daňové úspory zaměstnavatele a úsporu zaměstnavatele na mzdových nákladech. Poslední část této bakalářské práce je věnována analýze postavení a vývoje kapitálového a investičního životního pojištění na českém pojistném trhu. Dále jsou zde uvedeny faktory, které vývoj pojistného trhu ovlivňují.