Aplikace metodologie měkkých systémů na problém nedostatečné informovanosti obyvatel města Lysá nad Labem ve věcech veřejných - Galanová, Dagmar (2009)
Práce si klade za cíl detailně analyzovat problém nedostatečné informovanosti obyvatel města Lysá nad Labem ve věcech veřejných za použití metodologie měkkých systémů a navrhnout konkrétní řešení vedoucí k zlepšení problematické situace. Metodologie měkkých systémů byla vybrána jako jeden z vhodných přístupů k řešení obtížně strukturovaných složitých sociálních problémů. Metodologie využívá řady myšlenkových nástrojů, které umožňují důkladně analyzovat problematickou situaci, rozpoznat a pojmenovat dílčí problémy a navrhnout vhodná, všeobecně přijatelná řešení, prokazatelně vedoucí ke zlepšení problému. Aplikace metodologie přinesla důkladnou analýzu problematické situace, ze které se s ohledem na různé zájmy zainteresovaných subjektů zrodily návrhy na zlepšení situace. Návrh zásadních změn představuje skupinu návrhů, které výrazně zasahují do stávajících procesů a struktur a tudíž jsou realizovatelné z dlouhodobého hlediska. Návrh dílčích změn obsahuje návrhy, které je možné snáze realizovat v poměrně krátkém časovém období.