Válka Jom-Kippur a její důsledky pro hospodářský,politický a společenský vývoj Izraele. - Vágnerová, Jitka (2009)
V bakalářské práci se zaměřím nejen na analýzu příčin,průběhu a důsledků jom-kippurské války,ale zejména jejích dopadů pro izraelskou, společnost,politiku a hospodářství, Jedním z důsledků vzniku státu Izrael v roce 1948 bylo zostření napětí v regionu Blízkého a Středního východu, jehož důsledky lze pozorovat do současnosti.Rozbor politického,hospodářského a. společenského vývoje Izraele krátce po skončení jom-kippurské války, jež de facto potvrdila výsledky šestidenní války z roku 1967 považuji za velmi důležitý, protože právě v této době se velmi výrazně začalo zostřovat napětí vůči arabskému světu i vůči Palestincům, uvnitř Izraele (například v souvislosti s osidlovací politikou Izraele v okupovaných územích).Důsledky konfliktu a politiky Izraele po další vyhrané válce s arabskou koalicí měly významný dopad i pro další politický,společenský i hospodářský vývoj blízkovýchodního regionu.