Mafie a její vliv na italskou ekonomiku - Müllerová, Aneta; Písař, Pavel; Doležalová, Antonie, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem práce bude analýza činností, kterými se italská mafie zabývá a její dopad na ekonomiku jižní části Itálie. Pro pochopení postavení a chování mafie v dnešním světě je důležité vyjít z její historie. Proto se teoretická část zaměří na příčiny vzniku a na hlavní etapy vývoje italské mafie, na její organizaci a vnitřní pravidla, která jsou v rámci mafie dodržována. V další části budou představeny metody a hlavní konkurenční výhody, které mafie využívá k získání a posílení svého postavení na trhu. Praktická část práce bude analyzovat italský trh, který je působením mafie deformován. Její přítomnost je proto označována jako jedna z příčin zaostalosti jižní části Itálie. Analýza bude provedena jak metodou kvalitativní, tzn. na základě studia italské legislativy, svědectví a odborných článků, tak kvantitativní, za použití statistik, které jsou zveřejňovány organizací ISTAT a dalšími institucemi.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Itálie; mafie; zahraniční investice; bakalářské práce; Italy; mafia; foreign investments; bachelor's theses