Praktické řešení úlohy batohu - Šemnická, Eliška (2009)
Práce seznamuje čtenáře s problematikou celočíselných úloh a metodou řešení těchto úloh. Ze speciálních celočíselných úloh je popsán přiřazovací problém, úloha o pokrytí a okružní dopravní problém. Jako metoda výpočtu je popsána metoda autorek Lang a Doig. Následuje podrobnější popis úlohy batohu a jejích typů. Dále se čtenář dočte o metodě pro řešení ryze bivalentních úloh, konkrétně o Balasově metodě, pro kterou je uveden algoritmus pro minimalizační účelovou funkci. V práci je uveden vlastní příklad z oblasti optimálního složení finančního portfolia, který je formulován jako úloha batohu a řešen Balasovou metodou.