Praktické řešení úlohy batohu - Šemnická, Eliška; Kalčevová, Jana; Lagová, Milada, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce seznamuje čtenáře s problematikou celočíselných úloh a metodou řešení těchto úloh. Ze speciálních celočíselných úloh je popsán přiřazovací problém, úloha o pokrytí a okružní dopravní problém. Jako metoda výpočtu je popsána metoda autorek Lang a Doig. Následuje podrobnější popis úlohy batohu a jejích typů. Dále se čtenář dočte o metodě pro řešení ryze bivalentních úloh, konkrétně o Balasově metodě, pro kterou je uveden algoritmus pro minimalizační účelovou funkci. V práci je uveden vlastní příklad z oblasti optimálního složení finančního portfolia, který je formulován jako úloha batohu a řešen Balasovou metodou.
Vedoucí práce: Jana Kalčevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses