Zásada opatrnosti v účetnictví - Dang, Thu Trang (2009)
Někdy pojmenována jako zásada konzervativnosti. Zásada opatrnosti hovoří o tom, že účetní jednotky by měly účtovat o výnosech jen tehdy, pokud skutečně nastaly. Zatímco všechna možná rizika a ztráty by měly být zachyceny, i když ještě nenastaly a nevíme jejich přesnou částku. Důsledkem toho je zachycení co největší výši ztrát a co nejmenší výši výnosů při sestavování účetních výkazů. Zásada opatrnosti se realizuje pomocí rezerv, opravných položek a odpisů.