Je regulace obchodu pomocí mezinárodní dohody CITES vhodným nástrojem ochrany ohrožených druhů rostlin a živočichů? - Drýk, Martin; Slavíková, Lenka, 1979-; Vejchodská, Eliška, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
V této bakalářské práci se pokusím analyzovat jednotlivé přístupy k ochraně ohrožených druhů volně žijících rostlin a živočichů. Zaměřím se především na současnou regulaci mezinárodního obchodu s těmito druhy pomocí mezivládní smlouvy CITES, kdy obchod je povolen až po udělení jednotlivých povolení. Ale jelikož stále dochází ke snižování stavů těchto rostlin a živočichů, což může ukazovat neúplnou funkčnost tohoto systému, ba dokonce důsledek těchto restrikcí, postavím jako protipól tohoto omezení tržní přístup. Budou zde jasně vymezena vlastnická práva, která se budou vztahovat na tato zvířata a rostliny, bude existovat možnost komerčního využívání těchto ohrožených druhů. Určitou inspirací pro mě budou zkušenosti s omezením obchodu s komoditami v jiných odvětvích a důsledky těchto regulací. Cílem tedy bude dokázat, že regulovaný obchod nejenže nemusí přispívat k ochraně a záchraně živočichů a rostlin, ale může naopak přispívat k jejich záhubě a vymření. Aplikace tržního mechanismu naopak může vést k nápravě současného neuspokojivého stavu.
Vedoucí práce: Lenka Slavíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; ohrožené druhy; bakalářské práce; endangered species; bachelor's theses