Hospodářská a měnová unie z pohledu optimální měnové oblasti - Ševčíková, Magda (2008)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda Hospodářská a měnová unie splňuje kritéria optimální měnové oblasti. V první části práce je uvedena teorie měnových oblastí, je zde zpracován pojem optimální měnová oblast a uvedena jednotlivá kritéria pro určení optimality podle jednotlivých autorů. Dále je uveden vývoj měnové integrace v Evropě, jejímž vyvrcholením je Hospodářská a měnová unie. Ve druhé části práce jsou analyzována jednotlivá kritéria optimální měnové oblasti, tedy jak se je daří plnit Hospodářské a měnové unii.