Environmentálně škodlivé podpory - Štěpáníková, Iveta (2008)
Tato bakalářská práce se věnuje aktuálnímu tématu environmenálně škodlivých podpor. Úvodem se bude zabývat obecnou charakteristikou nejdůležitějších druhů podpor, které v České republice směřují do životního prostředí. Dále budou popsány dvě metodiky postupu při zhodnocení vztahu podpor k životnímu prostředí: metodika Ministerstva životního prostředí a metodika OECD. Další praktická část práce bude na vybrané podpoře demonstrovat postup zhodnocení a za pomoci SWOT a multikriteriální analýzy stanoví, jak tato konkrétní podpora ovlivňuje životní prostředí. K analýze bude použita metodika posouzení environmentální škodlivosti podpory vydaná Ministerstvem životního prostředí. Cílem práce je seznámení se situací a vývojem v oblasti výzkumu environmentální škodlivosti podpor v České republice a analýza vztahu vybrané podpory k životnímu prostředí.