Analýza a predikce elektronického trhu s hudbou - Pulda, Michal (2008)
Práce analyzuje podmínky a fungování současného trhu s hudbou s akcentem na její prodej v elektronických formátech. Dále vyjasňuje základní pojmy a vykládá právní rámec využívaný v České republice i ve světě. Technologickým aspektům je věnována část práce, která pojednává o rozdílných hudebních formátech, realizaci prodeje pomocí Internetu a o prostředcích pro sdílení obsahu. Zmíněny jsou i významné služby, které na Internetu fungují a do značné míry ovlivňují další vývoj tohoto odvětví. Pro pochopení současné situace je důležitá analýza fenoménu pirátství, která se opírá o dosud publikované studie a snaží se reflektovat postoje zákazníků, interpretů i hudebního průmyslu k současnému stavu na trhu. V poslední části jsou navrženy možnosti dalšího vývoje a potenciálně využitelných služeb, které by v budoucnosti mohly přinést hodnoty pro zákazníky a hudební průmysl jako celek. Mezi modely patří transformace ochranářských služeb, diversifikace nabídky, paušální přístup a streamovací služby. Nové modely jsou pak celkově zpracovány včetně návazností jednoho na druhý.