Zajištění pohledávek v účetních souvislostech - Dvořáková, Zuzana (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zajišťování pohledávek v účetních souvislostech. V úvodu vysvětluje vznik, funkci a samotnou podstatu pohledávek, ukazuje nutnost jejich vhodného řízení a vyhodnocování ve středních a větších firmách a popisuje způsob zobrazení pohledávek v účetnictví. Stěžejní část práce vyjmenovává a analyzuje jednotlivé varianty ochrany před riziky plynoucími z vlastnictví pohledávek. Popisuje celkem dvacet metod a nástrojů a s ohledem na jejich specifické vlastnosti ukazuje možnosti jejich použití pro krytí různých typů rizik.