Problémy vyhledávání informací v prostředí Internetu s ohledem na vztah vyhledávač-uživatel - Henych, Filip (2009)
Cílem práce je shrnout základní poznatky o způsobech vyhledávání na internetu a jeho využití uživateli. Práce se zaměřuje jak na popis některých vyhledávačů, tak i na rozšířené možnosti vyhledávání. Popisuje důležitost důvěryhodnosti a aktuálnosti webových stránek. Zaměřuje se na roli uživatele jako vyhledávajícího a roli vyhledávače jako výstupu relevantních odkazů. V této práci jsem se snažil porovnat některé vyhledávače z pohledu relevantnosti výsledků k různým typům zadaných dotazů. Zároveň je součástí práce průzkum obsahující dotazník zaměřující se na používání vyhledávačů uživateli. Rozebírá problémy vznikající při komunikaci uživatele s vyhledávačem. Práce je členěna do tří částí. V první, obsahující první a druhou kapitolu, jsem se zaměřil na rozebrání základních způsobů vyhledávání a popisu hlavních pojmů vztahující se k němu. V další části jsem se zaměřil na popis vlastností některých vyhledávačů s jejich testem z pohledu zadávání různých dotazů. Poslední část obsahující poslední dvě kapitoly, je směřována k problémům vznikajících s využívání vyhledávačů. Zabývá se důvěryhodností a aktuálností informací objevujících se na stránkách a také zneužívání obsahu pro zlepšení pozice ve vyhledávačích. Tato část je zakončena průzkumem mezi uživateli o různých způsobech využívání vyhledávačů.