Konfiskace sudetoněmeckého zemědělského majetku a jeho následné přidělování novým československým osídlencům - Hájková, Kateřina (2009)
Ve své práci se snažím zhodnotit situaci, do které se dostal Československý stát po druhé světové válce v důsledku odsunu Němců. Práce shrnuje přínos a efektivitu jednotlivých opatření a právních uprav, které vláda přijala proto, aby zajistila konfiskaci německého majetku a jeho následného přidělování novým českým osídlencům. Hlavním přínosem mé práce je celkové zhodnocení tohoto období a s tím související nalezení nedostatků v tomto procesu, které zpravidla způsobila rychlost, s jakou dekrety byly přijaty. A dále upozornění na to, že se v poválečné době byly prioritou státu zájmy bezpečnostní, národnostní a politické, a to vše na úkor československého hospodářství.