Ekonomická transformace v 90. letech a její dopady na zbrojní průmysl a následný vývoj ve vybraných podnicích - Jiráková, Gabriela (2008)
V České republice proběhla v 1. polovině 90. let 20. století hospodářská reforma, stejně jako v ostatních postkomunistických státech střední a východní Evropy. Transformace se podstatným způsobem dotkla i zbrojního průmyslu. Změněné podmínky na poli vnitrostátním i mezinárodním měly zásadní vliv na tuto oblast. Řada podniků zbrojního průmyslu zanikla a ty, které se byly schopny adaptovat na nové podmínky, dnes dosahují velice dobrých výsledků. Tyto podniky ve svém důsledku podtrhují správnost transformačního procesu.