Komparace neoklasické a keynesiánské ekonomie v oblasti nezaměstnanosti - Vinterová, Michaela; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Abstrakt Cílem mé práce je podrobně popsat a uvést zásadní rozdíly v chápání příčin vzniku nezaměstnanosti v neoklasickém a keynesiánském pojetí. V části první popisuji základní poznatky neoklasického pojetí a provádím podrobný rozbor jejich pohledů na příčiny nezaměstnanosti vycházející z tzv. Cambridgeské větve neoklasické ekonomie. Zde se též zaměřuji na předpoklady této teorie a na posouzení z toho plynoucích konsekvencí pro trh práce.V druhé části bych chtěla podrobně prezentovat teorii vzniku nezaměstnanosti, jak ji chápe John Maynard Keynes vycházejíce zejména z Obecné teorie zaměstnanosti, úroku a peněz. V této souvislosti bych chtěl zejména uvést na základě jakých fundamentů svou teorii formuluje, jaké další okolnosti bere v úvahu a současně také uvést, jaké důsledky v této oblasti jeho teorie přináší.V třetí části bych oba pohledy chtěla srovnat za pomoci nalézání styčných ploch a rozdíl obou těchto teorií.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; nezaměstnanost; bakalářské práce; unemployment; bachelor's theses