Prohibice vs. dekriminalizace - dva rozdílné přístupy k drogové problematice - Tomány, Lubomír; Šťastný, Dan, 1974-; Hudík, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Předmětem této práce je srovnání dvou odlišných politik používaných při řešení drogové problematiky - prohibice a dekriminalizace a to na příkladech USA a Nizozemska. Nejprve je popsán systém fungování každé z nich. Následně jsou obě politiky srovnány dle kritérií míry užívání drog a dle nákladů s nimi spojených. Nizozemsko, které uplatňuje dekriminalizaci, dlouhodobě udržuje nižší míru užívání téměř pro všechny typy drog i věkové skupiny než USA. Navíc toho dosahuje za stejné nebo nižší relativní náklady. Přesto tato vyšší míra užívání nedokazuje neúčinnost politiky prohibice, protože se zdá, že v USA je vyšší užívání dáno pravděpodobně obecně větším sklonem obyvatelstva drogy užívat. Studie také pozoruje nárůst užívání drog, který následoval po zavedení dekriminalizace v Nizozemsku.
Vedoucí práce: Daniel Šťastný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; Nizozemsko; bakalářské práce; Netherlands; bachelor's theses