Analýza pojistného trhu povinného ručení pro rok 2009 - Nguyenová, Petra (2008)
V práci jsem se nejdříve zaměřila na vytvoření teoretického základu. Dozvěděli jsme se něco o historii pojišťovnictví, o pojistném riziku a pojištění jsme si klasifikovali. Pak už bylo možné se věnovat povinnému ručení, kde jsem pokládala za nutné se věnovat tématu neplatičů. S povinným ručením úzce souvisí také Česká kancelář pojistitelů, která si proto vysloužila také jednu kapitolu. Přes pár faktů o havarijním pojištění (jako doplňující informace k pojištění vozidel obecně) jsem se dostala k tématu nehodovosti na českých silnicích, protože právě nehodovost je důvodem, proč pojištění vozidel vůbec existuje. Krátce jsem uvedla, jakým způsobem a proč se v pojišťovnictví tvoří rezervy a dále se již má pozornost zaměřila na marketing v pojišťovnictví, kde jsem podrobně popsala všechny složky marketingového mixu. Se stejnou podrobností jsem se zaobírala subjekty, které se na pojistném trhu v České Republice vyskytují. V aplikační části jsem potom popsala kompletně všechny pojišťovací instituce, které pro rok 2009 nabízí povinné ručení a rovněž definovala jejich produkty. Stěžejní částí práce bylo vypracování případových studií.