Protidrogová politika ČR mýty a draze zaplacená realita - Štika, Ondřej (2009)
Tato práce si klade za cíl seznámit čtenáře se základními principy ekonomické teorie aplikovanými na drogovou prohibici a popsat smysl státních zásahů prostřednictvím nástrojů omezování nabídky drog v České republice. Na základě dostupných dat je analyzován vztah mezi výdaji a výslednými efekty, které prohibice přináší. Můžeme vidět jak daňový poplatník platí nejen na boj proti obchodování s drogami, ale také na zdravotní péči narkomanů, soudní procesy až přes nápravu ve věznicích, přičemž efekty těchto nápravných opatření jsou velmi malé.