Vývoj Českého kapitálového trhu a jeho regulace - Hejda, Josef (2009)
Abstrakt: Tato práce se zabývá problematikou Českého kapitálového trhu. Snaží se postihnout základní aspekty vzniku a vývoje tohoto trhu dané sociálně politickými okolnostmi. Vymezuje jeho části a strukturu, jeho zvláštnosti a problémy spojené s jeho netradičním vznikem. Samostatně zkoumá specifika dvou jeho základních částí trhu akciového a trhu dluhopisů, jejichž vývoj spolu do jisté míry kontrastuje. Dále se zaměřuje na vývoj regulace a dozoru nad Českým kapitálovým trhem. Na vývoj subjektu regulátora a na jeho činnost, stejně tak jako na jeho cíle. V souvislosti s tím se snaží nastínit vývoj právní úpravy.