Grafická analýza dat v různých výpočetních systémech - Maroušek, Vít; Pecáková, Iva, 1955-; Černý, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Cílem mé práce je poukázat na možnosti grafické analýzy v počítačových systémech. Tato oblast se stále vyvíjí, objevují se nové metody a již známé techniky se rozvíjí. Práce je rozdělena do tří částí, jedna je teoretická, jedná porovnávací a jedna obecná s nabídkou alternativ ke stávajícím technikám. První část práce je teoretická a věnuje se klasifikaci statistických proměnných. Pro počítačové systémy zde navrhuji klasifikaci zjednodušenou kvůli způsobu, jakým jsou některé typy proměnných zpracovávány. Druhá kapitola porovnává výstupy některých klasických metod a jejich zpracování v třech nejrozšířenějších statistických systémech SAS, SPSS a STATISTICA. Porovnání je ve formě tabulek s detailním popisem vlastností a přiložen je ukázkový graf z každého systému. V závěrečné kapitole se soustředím na prezentaci některých dalších klasických metod grafické analýzy a jejich použití. Většina kapitoly je ale věnována novým, či dosud méně rozšířeným technikám. Jsou zde uvedeny grafy, které nebyly popsány ještě v žádné české literatuře. Téměř všechny grafy, které v práci prezentuji, jsem vytvořil pro tuto práci v popsaných systémech. Pouze dva jsou převzaty, protože se vyskytly vážné překážky, které jsem neměl možnost překonat.
Vedoucí práce: Iva Pecáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; statistika; bakalářské práce; statistics; bachelor's theses