Podnikové architektury - Dvořák, Jaroslav (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou podnikových architektur. Podniková architektura je dnes v oblasti informatiky již poměrně zažitým pojmem. Pokrývá disciplínu zabývající se modelováním a plánováním rozvoje informačních technologií a to zejména v rozlehlých organizacích. Podniková architektura nabývá významu tam, kde komplexnost systému začíná přesahovat mozkové kapacity pracovníků. První část práce obsahuje rozbor podnikové architektury, která popisuje strukturu, obsah a vztah k podniku. Nejpodstatnějším prvkem této první části je charakteristika architektonických rámců, na kterých podniková architektura stojí. Druhá část práce obsahuje představení třech významných rámců Zachman, TOGAF a FEAF. Následně je rámec FEAF srovnáván s oběma předešlými rámci. Na závěr práce je na základě vhodného výběru srovnávacích kritérií vytvořeno krátké porovnání vlastností a obsahu všech tří zmíněných rámců.