Regulace reklamy na tabákové výrobky - Jiroutová, Adéla (2009)
Naším prvním krokem bude návrat do minulosti USA. Pohledem na počátky a historický vývoj regulace tabákové reklamy zjistíme příčiny regulace a reakci subjektů na ni. Porovnáme situaci v Evropské unii v oblasti regulace tabákové reklamy a sponzoringu se situací v České republice a ostatních členských státech. Jaké jsou spotřební trendy a komplexnost proti- kuřácké politiky v zemích evropských zemích odhalíme dalším krokem. Hlavním cílem práce je zhodnocení, zda regulace tabákové reklamy dosáhla svých cílů, které měla vytyčené. Budeme se snažit poukázat na některé mylné představy o nutnosti regulace. Zhodnotíme vliv reklamy na mladistvé. Co nejlépe odpovíme na otázku, zda zákaz tabákové reklamy má vliv na snížení spotřeby tabákových výrobků. Určíme rozdíly ve velikosti spotřeby v zemích bez zákazu tabákové reklamy a v zemích se zákazem. Hlavními podklady nám budou zejména závěry mezinárodních studií zkoumající toto téma. Naším dalším objektem zkoumání budou ekonomické aspekty regulace tabákové reklamy a její reálné dopady na ekonomiku. Posledním zájmem této práce budou další vlivy regulace.