Aplikace objektového přístupu v programování MMORPG serveru, vývoj herního prostředí - Tyle, Jan (2009)
Cíle práce: Cílem mé práce je přinést lepší porozumění tématu MMORPG her do povědomí čtenářů, blíže seznámit zájemce o téma SphereServer se způsobem práce na jeho rozvoji. Nezasvěcený čtenář se zde dozví jaké aspekty tato práce přináší a jak může její výsledek vypadat v praxi. Čtenáři zasvěcenému může tato práce posloužit k prohloubení znalostí a k nalezení souvislostí, kterých si dříve nevšiml. Způsob dosažení cíle: V této práci jsem se pokusil o sestavení celkového pohledu na vlastnosti SphereServeru a na možnosti rozšiřování jeho funkcionality. V probíraných tématech jsem se věnoval dvěma různým pohledům na věc, skrze srovnání dvou odlišných vývojových větví SphereServeru. V neposlední řadě jsem se pokusil navrhnout postupy, které by vedly ke zlepšení a zjednodušení práce s tímto emulátorem. Přínos práce: Jakožto zkušený vývojář SphereScriptu jsem v této práci shrnul některé své zkušenosti a závěry z nich plynoucí. Ve své práci jsem využil roztříštěných informací, které jsem za dobu svého působení nasbíral a v této práci zformuloval a seskupil tak, aby dávaly čtenářům smysl. Kromě seznámení čtenářů s tématikou by přínosem této práce mělo být poučení se z chyb SphereServeru a návrh metody na jejich opravu. Struktura práce: Svou práci jsem strukturoval do tří hlavních částí. V první části seznamuji čtenáře se základní funkcí SphereServeru a základní terminologií, která se v této tematice vyskytuje. Ve druhé části se věnuji popisem SphereServeru a postupně jmenuji hlavní body syntaxe a sémantiky SphereScriptu, který se využívá k rozšíření základních funkcí SphereServeru. Ve třetí části popisuji výslednou podobu implementace SphereServeru na UO shardu Andaria -- po stránce herních mechanismů z pohledu správce hry.