Analýza systému zdravotníctva v Českej republike a na Slovensku po roku 1993. - Eliašová, Mária (2008)
Práce se zabývá analýzou zdravotních systému v České Republice a na Slovensku z hlediska vývoje výdajů na zdravotnictví v letech 1995 až 2006. Pozornost je zaměřená taky na charakteristiku zdravotního systému a to z hlediska způsobu poskytování zdravotní starostlivosti a její financování. Cílem samotné analýzy není hodnotit efektivnost systému, ale spíš podat obraz o tom, jak se jednotlivé ukazatele obou krajin, které vyšli z jednoho systému, vyvíjeli či měnili. Zmíněna je i demografická struktura obyvatelstva, která sehrává důležitou roli v rámci změn objemu prostředků vynakládaných na zdravotní starostlivost. V neposlední řadě práce poukazuje na nejvýznamnější provedené změny v rámci reformy zdravotnictví po roce 2006.