Návrh systému získávání a uchovávání znalostí z rozsáhlých textových zdrojů - Kružík, Martin; Buchalcevová, Alena, 1958-; Šedivá, Zuzana, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Práce pojednává o metodách a technikách získávání a uchovávání znalostí z rozsáhlých textových zdrojů tak, jak je popisují vybrané publikace. Uvažuje dále o možnostech, jak tyto metody uplatnit při návrhu softwarové aplikace sloužící k jejich částečné automatizaci a k usnadnění celého kognitivního procesu, přičemž respektuje jeho zákonitosti a omezení plynoucí ze způsobu takového řešení. Předkládá maketu grafického rozhraní navrhované aplikace a v závěru také její softwarově inženýrský návrh spočívající ve slovním a grafickém popisu datové základny, prezentační vrstvy a vrstvy logické. Přínosem práce je bezesporu návrh sám, neboť systém pro získávání a uchovávání znalostí z rozsáhlých textových zdrojů tohoto typu není na trhu přítomen.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; Java (programovací jazyk); bakalářské práce; Java (programming language); bachelor's theses