Transformácia Slovenskej republiky (po roku 1989) - Lipka, Vladimír; Kollár, Miroslav; Hudík, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Práca analyzuje vývoj kapitálového trhu na Slovensku v období transformácie, popisuje vývoj obchodovania na BCPB a porovnáva vývoj BCPB s na burzách cenných papierov v strednej Európe. Vývoj kapitálového trhu na Slovensku bol ovplyvnení transformačný procesom. Hlavne kupónovou privatizáciou, jej zrušením a nedostatočnou reguláciou kapitálového trhu. Výsledkom kupónovej privatizácie bolo rozdrobené vlastníctvo, minimálny prílev kapitálu a poklesu hodnotu akcií. Kapitálový trh na Slovensku stratil atraktívny pre domácich ani zahraničných investorov a začal upadať. Kapitálový trh na Slovensku môžeme označiť ako nelikvidný, s nízkym obratom na trhu akcií, minimálnym počtom nových emisií a nízkou trhovou kapitalizáciou. A to napriek tomu, že má kapitálový trh rozvinuté všetky štandardné inštitúcie finančného trhu, legislatívu harmonizovanú s EÚ, regulovaný trh a zabezpečenú ochranu investorov. BCPB môžeme označiť ako dlhopisovú burzu. V porovnaní s okolitými štátmi je BCPB najmenej rozvinutá a zaostáva za ostatnými burzami vo všetkých ukazovateľoch. Zatraktívnenie kapitálového trhu by sa dalo dosiahnuť predajom časti strategických podnikov cez burzu, podporou stredne veľkých podnikov pri emisiách nových akcií a vytvorením nových investičných príležitostí pre investorov.
Vedoucí práce: Miroslav Kollár
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; privatizace; bakalářské práce; privatization; bachelor's theses