Analýza studijních plánů výuky základů informatiky na univerzitách ekonomického zaměření v Evropě - Drudík, Jakub (2009)
Práce se zabývá analýzou výukových plánů základů informatiky v rámci sedmi vybraných evropských univerzit. Nejdříve nastiňuje, z jaké tematické okruhy by výuka měla obsahovat, a v rámci jednotlivých okruhů jsou popsána jednotlivá témata výuky, které jsou poté shrnuty do ideálního výukového plánu. V další části jsou zkoumány studijní systémy v evropských zemích, a po definici kritérií jsou vybrány a představeny evropské univerzity, jejich studijní programy a kurzy zabývající se informatikou. Výukové plány kurzů jsou srovnány dle osmi kritérií vycházejících z ideálního plánu, kde má každé z kritérií odlišnou váhu korespondující se závěry z jejich popisu. Dále jsou srovnány vybrané studijní programy univerzit a úloha informatiky v nich. Závěrem práce je zhodnocení jejích výstupů a přínosů.