Rychlé přistoupení ke společné evropské měně riziko či přínos, ilustrováno na případu pobaltských států - Tenglerová, Lenka (2008)
Cílem této práce je analýza příliš rychlého připojení se ke společné evropské měně, který je ilustrován na příkladu pobaltských států: Lotyšska, Litvy a Estonska. Tyto státy nyní bojují s vysokou mírou inflace a deficitem běžného účtu. Pro uvedení do problematiky je zde nastíněn historický vývoj Evropského měnového systému a proces zapojení států do mechanismu směnných kurzů (ERM). Dále je věnována pozornost výhodám a nevýhodám volně plovoucích a fixních kurzů měn a jejich dopad na nástroje hospodářské politiky. Následuje seznámení s ekonomickou situací Pobaltí a možným vztahem deficitu běžného účtu a inflace se zafixováním kurzu. Na závěr je problematika dána do souvislosti s Českou republikou.