Rychlé přistoupení ke společné evropské měně riziko či přínos, ilustrováno na případu pobaltských států - Tenglerová, Lenka; Dlouhý, Vladimír, 1953-; Mach, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Cílem této práce je analýza příliš rychlého připojení se ke společné evropské měně, který je ilustrován na příkladu pobaltských států: Lotyšska, Litvy a Estonska. Tyto státy nyní bojují s vysokou mírou inflace a deficitem běžného účtu. Pro uvedení do problematiky je zde nastíněn historický vývoj Evropského měnového systému a proces zapojení států do mechanismu směnných kurzů (ERM). Dále je věnována pozornost výhodám a nevýhodám volně plovoucích a fixních kurzů měn a jejich dopad na nástroje hospodářské politiky. Následuje seznámení s ekonomickou situací Pobaltí a možným vztahem deficitu běžného účtu a inflace se zafixováním kurzu. Na závěr je problematika dána do souvislosti s Českou republikou.
Vedoucí práce: Vladimír Dlouhý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; deficit běžného účtu; inflace; bakalářské práce; current account deficit; inflation (finance); bachelor's theses