Porovnání efektivity státního soudnictví s tržním v České republice - Kašpar, Petr (2009)
Bakalářská práce porovnává efektivitu veřejných a soukromých soudů v České republice. Úvod práce se zabývá teorií poskytování ekonomických statků, dále pak argumentací zastánců a oponentů jejich poskytování státem. Následuje exkurs do fungování konkurence při tvorbě práva a historické ohlednutí se zaměřením na historii soukromého poskytování a vynucování práva ilustrovaného na středověkém Islandu, Divokém Západě, Anglii a českých zemích. Hlavní cíl si tato práce vytyčila v porovnání efektivity soukromého a veřejného soudnictví v České republice. Konkrétně se zaměřuje na efektivitu v rozhodování občanskoprávních sporů, kde klasickým veřejným soudům konkurují soukromé rozhodčí soudy. Z výsledků analýzy jednoznačně plyne větší efektivita soukromé varianty. Konec práce analyzuje výsledky tohoto porovnání a pokouší se zjistit, v čem tkví problémy, nebo naopak úspěchy těchto alternativ.