Využívání Evropského sociálního fondu v České republice - Hajná, Blanka (2009)
Evropský sociální fond jako jeden ze strukturálních fondů EU je nedílnou součástí politiky EU. Jako fond zaměřený na rozvoj lidských zdrojů a podporu zaměstnanosti vychází z cílů Evropské strategie zaměstnanosti a jeho prostřednictvím dochází k realizaci politiky hospodářské a sociální soudrţnosti, zřízené za účelem sniţování rozdílů ve vyspělosti a ţivotní úrovni mezi jednotlivými regiony Evropské unie. Tato bakalářská práce pojednává o Evropském sociálním fondu a jeho fungování v České republice. Zmíněny jsou zde i základní informace o strukturálních fondech Evropské unie a politice hospodářské a sociální soudrţnosti. Praktická část práce je věnována projektu s názvem "Cesta k regionální škole", který byl z tohoto fondu financován prostřednictvím operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Přínosem realizovaného projektu byl nový školní vzdělávací program podporující zvyšování kvality a úrovně vzdělávání na Základní škole Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou.