Analýza vlivu zaměstnanců na systém odměňování. Proč je praxe odlišná od závěrů neoklasické ekonomie trhů práce ? - Michailidis, Dimitrios; Brožová, Dagmar, 1958-; Mikuláštík, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Ve své práci se zabývám analýzou vlivu zaměstnanců na systém odměňování. Zkoumám, proč se systém v praxi liší od neoklasické teorie mzdy, přesněji se odměňování neřídí striktně podle teorií mezní produktivity. Pomocí ekonomické teorie, odhaluji jednotlivé příčiny této odlišnosti. První část tvoří náhled do historie vývoje odměňování od antiky až po současný hlavní ekonomický proud v odměňování a vybírá ty nejpodstatnější principy. V druhé části hledám příčiny rozdílů mezi neoklasickou teorií a praxí. Práce se drží hlavního předpokladu, a tím je, že zaměstnanec je jedinečná osobnost s vlastními cíly a preferencemi. Systém odměňování je odlišný proto, že se mu snaží přizpůsobit, a ať už v pozitivním smyslu, že si zaměstnanci přejí být určitým způsobem odměňováni, tak i negativním, aby přiměl (motivoval) zaměstnance k tomu, co mají dělat a aby to dělali lépe. Významnou roli v tomto zkoumání hrají nedokonalé informace. Následně je na základě teoreticky zjištěných poznatků vypracovaná analýza odměňování ve společnosti Philips ČR s.r.o. Ta je rozdělena na dvě části: na analýzu samotného systému, a na průzkumu mezi zaměstnanci. Tato analýza si klade za cíl v praxi ověřit jednotlivá tvrzení obsažená v práci.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses