Dobývání renty v cukerné politice EU - Nováková, Jana (2008)
Cílem bakalářské práce je analýza dobývání renty zemědělci na půdě Evropské Unie, konkrétně v cukerné politice EU. V teoretické části se zaměřím na definování pojmů zájmové skupiny, dobývání renty z pohledu školy veřejné volby a nevynechám ani účinný nástroj zájmových skupin ? lobbing. Na úvod analytické části popíši historii cukerné politiky EU a ČR. Podrobněji budu zkoumat jednotlivé možnosti rent-seekingu zemědělci na zdeformovaném evropském cukerném trhu, které s sebou nesou následky ztráty efektivity a mají značně negativní vliv na spotřebitele a na rozvojové země. Z části se také dotknu probíhající reformy cukerné politiky, která zatím neplní očekávání Evropské Unie. Na závěr se pokusím na základě výše uvedené analýzy zhodnotit celou cukernou politiku.