Pension reform in the interest of all or of someone? - Ságl, Jan; Kollár, Miroslav; Bartoň, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tématem bakalářské práce je problematika reformy penzijního systému založeného na povinném spoření na důchod. Čtenář je na začátku uveden do problematiky důchodových reforem a je seznámem s možnostmi, jakými lze tyto reformy provést. Důraz je kladen na zkoumání varianty reformy založené na povinném fondovém pilíři. Jsou prezentovány výhody, které předkládá většina finanční institucí včetně Světové banky. Na druhou stranu lze u této varianty předpokládat jistá ekonomická a politická rizika i v podobě dobývání renty. Jako výchozí bod analýzy ve druhé části práce je zvolena studie J.E.Stiglitze a P.R.Orszaga, která poukazuje na některé mýty o systémech důchodového zabezpečení. Cílem této práce je poskytnout doporučení pro případnou penzijní reformu v České republice a zároveň odpovědět na otázku, zda zavedení povinného fondového pilíře opravdu přínosné pro všechny ekonomické subjekty, nebo jen pro některé.
Vedoucí práce: Miroslav Kollár
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; dobývání renty; penzijní fondy; bakalářské práce; rent-seeking; pension funds; bachelor's theses