Chudoba a rozvojové země - Deckert, Gabriel; Burgerová, Jiřina; Urban, Luděk, 1927-2013; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Ústředním tématem této bakalářské práce je pojednání o chudobě jako dílčím aspektu tzv. Teorie blahobytu. Mým cílem bude zmapování současného výskytu chudoby ve světě. V teoreticko-analytické části čtenář nalezne odpovědi na otázky: co vlastně pojem chudoba znamená, a s jakými obtížemi jsou spojeny její definice; jakými způsoby se dá chudoba měřit, a co nám znesnadňuje komparaci zemí trpících chudobou; proč se některým částem světa blahobyt vyhýbá, a zda tyto oblasti mají společného jmenovatele; jaké existují nástroje při potírání chudoby. V praktické části budu sledovat vývoj průměrné délky života, a porovnávat životní úroveň rozvojových zemí za pomoci indexu lidského rozvoje. V závěru ještě zmíním mezinárodní organizace s největším vlivem při potírání chudoby ve světě.
Vedoucí práce: Jiřina Burgerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses