Vliv legislativních změn na vykazování nemocnosti v ČR - Pospíšilová, Jana (2008)
Tato práce se zabývá vztahem legislativy nemocenského pojištění a vývojem pracovní neschopnosti. Popisuje kontinuitu vývoje nemocenského pojištění, v minulosti jen zaměstnanců, přičemž vlastní sledované období je 1990-2007 a úpravy platné od roku 2009. Práce popisuje nejen vliv legislativních faktorů, ale i dalších, jako např. míra nezaměstnanosti, výše mezd, ekonomická situace podniku a dalších. Přitom autor pracuje nejen s celostátními statistickými údaji, ale i s údaji konkrétní firmy za delší časové období.