Využití maket objektů k testování a návrhu aplikací - Weigel, Tomáš (2008)
Cílem této práce je poskytnutí ucelených informací o použití maket objektů při testování a návrhu software. S rostoucí komplexitou vyvíjených aplikací roste i potřeba odhalovat chyby již v průběhu vývoje. V tom nám velkou měrou může pomoci včasné jednotkové testování podle metodiky Test-Driven Development. V úvodu se proto věnuji motivační části, kde jsou poskytnuty základní informace o této metodice, včetně úvodu do její neodmyslitelné součásti, kterou je jednotkové testování. U netriviálního kódu však testování není vždy snadným úkolem. Použití testovacích dvojníků, především maket objektů, pak přímo reaguje na některé nedostatky a problémy klasického jednotkového testování a doplňuje tak soubor technik používaných k testování o další silný nástroj. Jeho přínosy objasňuje tato práce. Rozšíření metodiky Test-Driven Development o použití maket objektů pak slibuje zajímavé možnosti při návrhu software. V závěrečné kapitole práce představuje vybrané nástroje pro podporu práce s maketami objektů, včetně nastínění základů jejich syntaxe.