Systém bankovní regulace a dohledu v ČR - zaměření na licencování vstupu do odvětví - Medová, Hana (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bankovní regulace a dohledu v České republice a zaměřuje se na licencování vstupu do bankovního odvětví, jako výchozí součást systému regulace a dohledu bank. Pozornost je věnována současné právní úpravě bankovní licence včetně podmínek pro její získání a principu jednotné licence, který platí na území členských států EU. Práce popisuje také možnosti zániku bankovní licence. Cílem práce je vytvořit si ucelenou představu o problematice regulace vstupu do bankovnictví a posoudit potřebnost regulačních opatření. Za tím účelem je v poslední části práce rozebrán vývoj regulace v českém bankovnictví od roku 1990 do současnosti se zaměřením na změny v oblasti udělování licencí.