Analýza vlivu internetu na společnost z generačního hlediska - Bašus, Martin (2009)
Práce se zabývá generačními aspekty informační společnosti. První část popisuje její samotnou podstatu a charakterizuje jí pomocí pěti kritérií. Dále je probrána problematika digitální propasti se zaměřením na mezigenerační typ. Podrobněji jsou rozebrány čtyři druhy přístupu k informačním a komunikačním technologiím a také oblasti následků digitálního vyloučení. Je popsán koncept síťové generace a změny, které teoretikové této skupině připisují v důsledku vyrůstání v informační společnosti. Rozebráno je pět oblastí změn: myšlení, učení, práce, konzumace a kultura. Sociální sítě jsou vzaty v potaz, konkrétně jejich vlivy na mladší generaci a související problematika zneužití osobních informací. Pozornosti se dostává i důsledkům emergence informační společnosti pro seniory. Popsány jsou výhody, které jim moderní ICT přinášejí a rovněž jsou diskutovány bariéry, kterým musí čelit. Poslední část se zabývá analyzováním dotazníku.