Ekonomická analýza přeshraničního pohybu odpadů - Osersová, Marta (2009)
Cílem této práce je provést ekonomickou analýzu přeshraničního pohybu odpadů. Přeshraniční pohyb odpadů je legislativně upraven Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o přepravě odpadů a zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech. Klíčovou roli hraje účel, za jakým je odpad přepravován. Jedná-li se o odpad určený k využití, pak při splnění zákony stanovených podmínek, může být tento odpad do České republiky dovážen a volně obchodován na trhu druhotných surovin. Odpad určený k odstranění je do České republiky zakázáno dovážet. I zde však existují subjekty, jak na straně poptávky, tak na straně nabídky, které mají o tuto službu zájem. Existence poptávky, která může být uspokojena adekvátní nabídkou, dává prostor pro směnu. Ta se však díky legislativní překážce nemůže uskutečňovat legálně, a proto dochází k rozvoji šedé ekonomiky. Snahou této práce tedy je popsat podmínky a fungování obchodu na trhu s druhotnými surovinami, včetně všech užitků, které tento obchod zúčastněným subjektům i celé společnosti přináší. Současně ukázat ztrátu soukromých i celospolečenských užitků plynoucích ze zákazu obchodu s odstraňováním odpadu a z existence šedé ekonomiky a zamyslet se nad smysluplností tohoto zákazu.